Ildikóról

Ifjúkori útkeresésem során, egy hosszabb külföldi tartózkodás alkalmával csendes és költségkímélő kikapcsolódásként indult a tollforgatás. Lenyűgöztek az ottani specifikus kiadványokban látott különböző betűtípusok, imádtam nézegetni őket és gondoltam lemásolom a legjobban tetsző betűkészleteket. Nyelvi nehézségekből adódóan nem értettem teljesen a kapcsolódó leírásokat, de ez nem tántorított el célomtól.

Jól megfigyeltem minden apró részletét, próbáltam, alakítottam, rajzoltam újra és újra mindaddig, amíg egészen hasonlóra nem sikerült.

Ebben a több mint 20 évvel ezelőtti történetben az ottani művész ismerősünk látta a különböző betűtípusok, díszítési technikák utáni érdeklődésemet. Látta, hogy ez a világ az írószerekkel, papírokkal, íves-míves betűkkel nagy boldogságot, örömöt okoz számomra. Ő már akkor tudta, amire én csak néhány éve jöttem rá: KALLIGRÁFIA, azaz a szépírás művészete munkálkodik bennem. Megajándékozott egy speciális, kétvégű, vágott hegyű tollal.

kézzel írás művésze
kézzel írás

Idővel család lettünk, először egy kutya-, majd 3 embergyerekkel, akikkel repültek az évek, és eljött az idő, hogy kitaláljam a továbbiakat. Úgy éreztem kalligráfia és betűrajz kell nekem és az embereknek.

Magam is tapasztalom, valamint látom a lányaimon – ezzel együtt a következő generáción – hogy a billentyűk, érintőképernyők, okos-eszközök és mesterséges intelligencia világában nagy veszély fenyeget: kihalófélben van a kézzel írás!

kézzel írás

A kézzel írás alatt itt most nem csak a kalligrafikus betűformázásra gondolok, hanem a saját kézírásunkra is! Azt olvastam, hogy egy darab papírra vetett bevásárlólista megdolgoztatja agyunk 12 területét egyszerre és 30 izmunk együttes munkájának eredménye. Vitathatatlan, hogy a folyóírás az olvasási készséget egyértelműen támogatja, fejleszti a memóriát, segíti a tanulást, a gondolkodás fejlődését. Mindenképpen életben kell tartani ezt, amely az egyik kiváltságos emberi képességünk!

Nem hagyom ezt kihalni! Tarts velem!

kézzel írás

Személyesebb statisztikai adatok

Személyesebb statisztikai adatok: egy(etlen) drága férj, kettő jó diploma, három csodálatos gyermek, ötletgyártó agyféltekék, saját tervezésű gyönyörű otthon, meseszép járgány, szokatlan háziállat, nagy tanulási vágy, írószerszám gyűjtemény.

Örömmel alkotok, olvasok, társasjátékozok, kirándulok, világot látok, nézegetek építészeti remekeket. Élvezem a csendet, a tengert, a szépet, az illatokat.

Megcsináljuk vagy megcsináljam?

Írj nekem és bevezetlek a betűstílusok varázslatos világába!

Mentsük meg együtt a kézzel írást!

Írok neked!